Finalen närmar sig – så laddar finalisten Martin Hesselborn

Nu är det snart bara en vecka kvar till finalen i Skolornas matematiktävling. Vi var nyfikna på hur finalisterna laddar inför det, så vi ringde upp finalisten Martin Hesselborn från Norra Real i Stockholm.

Hej Martin! Det här blir din andra final i Skolornas matematiktävling. Denna gång lyckades du också med att kamma hem full pott på kvalskrivningen, 42 poäng! Det var du ensam om att klara bland alla som skrev provet! Vad är hemligheten?
 Hårt jobb och lite tur. Men främst mycket tid till träning.

Förra året tog du dig till final med 35 poäng i kvalet. Vad har du gjort annorlunda i år?
 Lagt ännu mer tid på förberedelser.

På tal om förberedelser, hur förbereder du dig inför årets final?
 Genom att läsa och lösa alla tävlingsproblem från tidigare finaler jag kan komma över. Detta i kombination med att försöka skapa realistiska förhållanden under träning, exempelvis sätta mig fem timmar i sträck [lika länge som finalen] och lösa problem. 

Har du lärt dig något från förra årets debut?
 Att inte ägna för mycket tid åt en och samma uppgift. Något jag gjorde förra året. Men det är väldigt svårt att inse att man måste släppa en uppgift och gå vidare när man väl kört fast.

Ditt bästa tips till nuvarande och framtida finalister?
 Glöm inte att sova! För mig funkar det bäst med nio timmars sömn under hela veckan som leder fram till finalen.

Varför är du med i Skolornas matematiktävling?
 Tävlingsmomentet lockar. Att lösa uppgifter mot andra matematiker är väldigt kul och utöver detta får man som finalist vara med på en bra korrespondenskurs och ges beroende på finalens utgång även chansen att vara med om en rad positiva upplevelser. Har tävlingen fått mig att börja fundera på en framtida karriär inom ämnet? Ja.

Tack Martin! Lycka till i finalen nu!
– Tack!