Blogg IMO 2015: 9 juli

Hej Sverige!

Vi är framme i Chiang Mai. Resan var tyvärr inte utan äventyr. När vi åkte hade Tian redan hunnit få feber. När vi var framme däckade även Lisa ihop, men snarare av jetlag och en veckas sömnbrist som hade börjat ge fysiska symptom som i sin tur gav upphov till panik. Lars blev sjuk idag istället. Lars och Lisa är bra nu, medan Tian fortfarande är småkrasslig. Vi misstänker att restaurangen ger oss kranvatten till maten.

På tal om vattnet så verkar inte heller flaskvattnet alltför tillförlitligt. I morse fick vi vatten som sade sig ha behandlats med ”reverse osmosis and ozone”. Det kanske något vi borde fråga Vetenskap och folkbildning om vad det kan tänkas vara.

Kommunikationen med thailändarna är undermålig. Igår vid middagen frågade Malte, som är jordnötsallergiker:
-Are there peanuts in this? (pekade på nudelsoppan)
-Peanuts? (pekade på nudlarna)
-Are there peanuts in this?
-Ok, no peanuts.

Det slutade med att Malte fick nudelsoppa utan nudlar.

Idag har vi haft öppningsceremoni – den var kort och tråkig. Vi fick klä upp oss i kostym, och istället för att länderna traditionsenligt kastade ut godis och andra småsaker till publiken fick vi i ett organiserat led buga oss inför Hennes Höghet. Den ceremonin verkade mer vara till för prinsessan som fyllde 60 år än för oss deltagare. Men vi fick i alla fall coola bilar dit! Det var röda små vagnar som fick plats med ett lag var. Dörr fanns inte, bara en öppning där bak. Det fanns poliser också, på motorcyklar, som eskorterade oss.

Öppningsceremoni IMO2015

Efter öppningsceremonin har vi roat oss med lite olika saker. Först var Lars sjuk och Lisa spelade Scrabble med en islänning, men sedan samlades laget för att spela maffia med Tyskland, Litauen, Finland, Estland, Island och Taiwan. En maffig blandning. Vi bad också vår guide att ta med oss till affären så att vi kunde köpa bananer till tävlingen. Hon tog oss till en annan del av hotellet där det fanns ett stort köpcentrum. Det var fullt av intressanta saker, som durian t ex. (Det är en frukt.) Förresten så finns klistermärken på våra hissar som säger att man inte får ha durian därinne. Det luktar tydligen för mycket. Det är rätt synd att det finns så mycket spännande här som vi inte lär få smaka på eftersom alltför mycket spänning kan vara dåligt för magen.

Umgänge

No durian

Nu är det dags att lägga sig, för imorgon bitti har vi första tävlingsdagen. Vi har nog inte fattat det riktigt än. Men det är bra. Adrenalinrushen får gärna sätta igång imorgon och inte före läggdags. Så godnatt och ta hand om Sverige, och kom ihåg att allt kan hända i Thailand.

22:05 (UTC+8) 9 juli
Chiang Mai, Thailand
Lisa Lokteva
Martin Hesselborn