IMO 2016 Blogginlägg Hong Kong söndag

Dagen innan IMO! Nerverna dyker upp, förberedelserna startar. Som tur är så verkade inte laget lika påverkade av jetlag som vi hade förväntat oss, och efter en god natts sömn så kände knappt någon av någon tidsskillnad.

Frukosten var väldigt kaotisk. Av de omkring 10 restaurangerna som fanns på campus så var endast två öppna den morgonen, McDonalds och en mellanstor kinesisk restaurang. Dessa två var menade att räcka till 600+ deltagare och deras ledare, så det byggdes upp en ganska imponerande kö utanför. Vi var dock smarta och såg till att stå på plats när restaurangerna öppnade, och hann på så vis först i kön.

Efter frukosten fick vi se tävlingssalen där skrivningarna skulle ta plats. Uppdelningen går till enligt följande: Det finns 6 sektioner i två rader och tre kolumner och varje land får ha max en deltagare i varje sektion. Inom sektionerna placeras länderna ut enligt alfabetisk ordning så vi svenskar sitter nära Syrien och Spanien.

7

Efter det kom höjdpunkten av den här dagen, nämligen öppningsceremonin i Queen Elizabeth Stadium i centrala Hong Kong. Britterna satt på raden bakom oss så vi passade på att fråga dem om de trodde att de skulle slå Island den här gången. De svarade med ”We will destroy Iceland!”.

8

Ceremonin bestod av tre delar:
– Musik
– Tal
– Presentation av länderna

Musiken var komponerad av namn och inkluderade flera körer, klassiska instrument samt traditionella kinesiska instrument såsom trummor.

9

Fyra personer höll tal: Hong Kongs utbildningsminister, universitetets rektor, högsta hönset för Hong Kongs IMO-kommitté samt högsta hönset för IMO.

10

Därefter kom det som vi alla hade sett fram emot: paraden. Varje land fick i kronologisk ordning efter deras första deltagande i IMO gå upp på scenen (vi var bland de första).

11

Efter ceremonin åkte vi hem för att förbereda oss inför morgondagen då den första delen av tävlingen skulle ske.