IMO 2016 Blogginlägg Träningsläger i Sorö söndag

Hej allihopa!

Nu är vi äntligen klara med lagdelen av Viking battle, det sista momentet av träningslägret i Sorö. Sverige kom tvåa igår i den individuella delen (efter Danmark) och John Olof gjorde bäst ifrån sig i svenska laget och kom tvåa totalt. Den individuella delen av Viking battle är menat att likna en IMO-dag med tre problem i ökande svårighet som man har 4.5 h på sig att lösa. Det intressanta var att problemen från igår var tänkta att dyka upp på IMO förra året, innan en ”olyckshändelse” fick juryn att byta problemen i sista stunden.

bild1
bild2

Så vad har hänt annars den här veckan? Jo, vi kom hit i söndags och började direkt med 5 h kombinatorik. De tre första dagarna var väldigt lika på det viset, massa timmar av matematik. Vi tyckte att kombinatorikproblemen var väldigt kul formulerade, exempelvis hade vi detta:

Dagens problem
Fem tomma hinkar av två liters kapacitet står på hörnen i en regelbunden femhörning. Askungen och hennes elaka styvmor leker en lek. Varje drag så hämtar den elaka styvmodern en liter vatten från den närliggande floden och fyller hinkarna med vattnet på valfritt sätt. Därefter så väljer Askungen två närliggande hinkar och tömmer dem, därefter börjar nästa drag. Styvmodern vill få någon hink att svämma över, Askungen vill förhindra detta. Kan styvmodern garantera att någon hink blir överfull på ett ändligt antal drag?
bild3
(Det kan hon lyckligtvis inte)

Höjdpunkten på dagen var för många matchen Island-Frankrike, varefter islänningarna kröp skamligt till sängs.

bild10