IMO 2016 Blogginlägg träningsläger Sorö tisdag

Tisdagen började åter igen med geometri, men på ett annorlunda sätt än dagen innan. Vi blev indelade i grupper, tre och tre, och fick geometriproblem från tidigare IMOn. Varje problem blev tilldelade ett problem och fick 10 minuter till att försöka lösa det. Därefter fick man lösningen och sen förklarade man den för de andra i sin grupp. Denna aktivitet visade sig vara väldigt lärorik, då man både fick chansen att träna på IMO problem med tidspress och känna på skillnaden mellan enkla och svåra geometriproblem.

Senare på dagen var det talteori, vilket var något som stora delar av laget hade sett fram emot. Tyvärr var det en besvikelse, så vi spenderade i stort sett hela passet på att lösa problem som vi hade googlat fram. Problemet med talteorin var som Victor formulerade: ”Det som var relevant kunde vi redan och det som vi inte kunde var inte relevant (för IMO).”. Kort sagt, hela passet bestod av moduloräkning och gruppteori.

Dagens problem
Beräkna 3^(3^(3^3)) mod 2000. (Usch!)

Nu har resultaten för lagdelen av Viking Battle kommit! Vi fick 69 poäng (utav 112) och var bäst i alla områden, med undantag för geometrin där danskarna var något bättre.

Dagens problem
En matematisk tävling har 3 problem, var och en som ger mellan 0 och 7 poäng. För varje två deltagare i tävlingen så finns det maximalt 1 problem som de fick samma poäng på (exempelvis finns inte två deltagare som fick poäng 7, 1, 5 och 7, 1, 0, men poängen 7, 1, 2 och 7, 2, 1 är tillåtna). Hitta det maximala antalet deltagare.

Nu på eftermiddagen har vi åkt segway och givetvis var norrmännen tvungna att förstöra en. Vi svenskar ägnade oss istället åt små konster. David lärde oss också att jonglera.

bild12

Och därmed är lägret här i Sorö slut. Imorgon reser vi till Hong Kong för att delta i den 57e internationella matematikolympiaden!

Vi hörs!
Nicole & John Olof