IMO Blogginlägg 2016: Exkursioner och avslutningsceremoni

På onsdagen var det dags för första exkursionen, Disney Land. Själva Disney Land var en besvikelse för det var väldigt varmt och det var långa köer till bergochdalbanorna som visade sig inte vara lika roliga som vi hade tänkt oss. Trots detta var vi nöjda med dagen för vi träffade vår kompis Björn från Danderyds Gymnasium.

15

Torsdagens exkursion bestod av att vi åkte med buss upp till en bergstopp (Victoria Peak) där det bara fanns en galleria och till en skola som hade lite historia från andra världskriget. På den långa bussresan roade vi oss med att faceswapa varandras ansikten och med att lära ut de viktigaste svenska orden (lagom, fika och köttbullar) till Ying och vår andra guide Arlene.

16

Vi längtade dock mest till att åka tillbaka till universitetet för där skulle vi få reda på hur många poäng vi skulle få på problem 2, 4 och 5. ”Skulle Hugo få en extra poäng på 5an för att ha kvar chansen för brons?”,och ”Skulle John Olof få en extra poäng för 5an och komma ännu närmare ett guld?” var frågor vi undrade spänt över. När vi kom tillbaka fick vi reda på att svaret var ”Ja” på båda dessa frågor så hoppet om brons och guld levde fortfarande för Hugo och John Olof.

På kvällen precis innan vi fick det slutgiltiga resultatet om medaljgränserna samlades vi på McDonald’s för att köpa glass. David och John Olof hade 28 poäng, Joakim hade 26 och Hugo hade 15. Alla var nervösa och bara väntade på att få veta. Då kom en finne fram och sa att gränserna blev 16, 22 och 29. John Olof la sig till och med på golvet när han fick veta. Hugo var alltså bara 1 poäng ifrån brons och David och John Olof var bara 1 poäng var ifrån guld! Och Sverige har inte tagit ett enda guld sen 1997. Trots besvikelsen över att snubbla på mållinjen så var alla glada över att vi tog två Honorable Mentions och tre silver vilket är det bästa resultatet på väldigt många år. Sverige har till exempel bara fått tre silver totalt på 2000-talet. Dessutom fick vi totalt 109 poäng och kom på 37e plats vilket var klart bättre än vad Sverige brukar placera sig. Vi hade också nästan dubbelt så mycket poäng som Finland som var näst bäst i Norden med 55 poäng.

Vi började fredagen med att lyssna på en föreläsning om hur man effektivast ”tilar” ett plan med pentagoner med area 1. Effektivast här innebär att summan av omkretsen till alla pentagoner ska vara så liten som möjligt. Det är tydligen välkänt att om man vill tila med hexagoner istället så är det effektivast med regelbundna sådana men med pentagoner blev det mer komplicerat.

17

På eftermiddagen åkte vi buss in till centrala Hong Kong där avslutningsceremonin skulle hållas. Innan den började tog vi bilder med några andra lag som Nya Zeeland, Finland och alla nordiska länder. Avslutningsceremonin var lik öppningsceremonin, det var musik, tal och tävlande som gick upp på scen. De som fick Honorable Mention fick se sitt namn på en stor skärm och därefter fick medaljörerna i poängordning gå upp på scen för att få sina medaljer. Efter ceremonin var det en stor avslutningsmiddag med fyra rätter, intervju med vinnarlaget (USA) och med de som fick perfect score, dans och några tal.

19 20 21 22

När vi kom tillbaka till universitetet gick vi till McDonalds för att använda upp alla matkuponger vi hade kvar. Det slutade med att vi köpte 20 sundaes som vi sen delade ut till andra tävlande som var där. Morgonen efter tog vi en buss kl 5 till flygplatsen och väl där var det dags att säga hejdå till Ying. Hon hade köpt te, ätpinnar som var tänkta för barn så vi kunde lära oss att äta med pinnar och vykort till var och en av oss där det stod snälla saker.

På det stora hela så är vi alla jättenöjda. Årets IMO gick smidigt och vårt lag presterade bland det bästa Sverige någonsin gjort. Vi hade alla väldigt kul och kommer definitivt att ta med minnen från Hong Kong. Därmed måste vi tacka för oss, hoppas ni gillade vår blogg och vi hörs igen nästa år!

Nicole & John Olof