Lisa Lokteva övar matte på stranden

lokteva

Lisa Lokteva är en rutinerad tävlingsdeltagare i matematik. Förutom att hon tävlat flera gånger i Skolornas matematiktävling var hon en av Sveriges representanter i Internationella matematikolympiaden i Colombia 2013 och i Sydafrika 2014. Nu är hon återigen del av det svenska laget – som i juli ska bege sig till Thailand där matematik-OS går av stapeln i år. Vi ringde upp Lisa för att prata om hur det känns.

Hur känns det inför OS i Thailand i sommar?
– Det ska bli kul! Det här blir min sista matematiktävling i gymnasiet, eftersom jag precis tagit studenten. Dessutom kommer jag få träffa kompisar i Thailand som jag tävlat med förut. Jag hoppas på medalj och att ha kul!

Är du laddad?
– Absolut! Detta är sommarens höjdpunkt. Man får resa iväg med kompisar som alla är väldigt intresserade av matematik. Var man än går under OS, även när man sitter på en pizzeria och äter, så pratar man matematik. Om man för en gångs skull inte tänker på matte, så kommer Victor [tränare för svenska laget] fram och ser till att ändra på det.

Hur förbereder du dig?
– Jag känner mig inte riktigt i form för den typen av matte som gäller under OS just nu, så under sommaren ska jag öva – jag gillar att lösa matteproblem när jag är uttråkad på stranden.