Lisa Loktevas viktigaste tips till nuvarande och framtida finalister

Vi ringde upp finalisten Lisa Lokteva från Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg, förra årets tvåa och finalist i tävlingen för fjärde året i rad, för att se hur hon förbereder sig för finalen på lördag.

Hej Lisa!
– Hej!

Varför är du med i Skolornas matematiktävling?
– Jag har känt mig understimulerad i skolan en ganska stor del av min skoltid och tävlandet har hjälpt mig att fortsätta bli utmanad och tycka om matte. I början hjälpte tävlingar endast i det avseendet att träningen bjöd på utmaning, men när jag gick till final i Skolornas matematiktävling i nian och fick delta i korrespondenskursen fick jag allt jag kunde drömma om: tävlingsträning, lärarledd undervisning i alla möjliga typer av matte och socialt umgänge med andra matematikintresserade.

Vad är roligast med finalen?
– Natten efter. Själva tävlingen kan gå bra och den kan gå dåligt, och även om uppgifterna är oerhört roliga kan några känna sig nere för att resultatet inte blev som de hade hoppats. Men när tävlingen är över och bortglömd och ett tjugotal mattenördar sitter och umgås och spelar Mafia hela natten kan alla vara glada. Finalen ger massor av smarta kompisar möjligheten att diskutera matte, vilket uppskattas när man är mattenörd. Tävlingsmomentet är för mig inte lika viktigt som social samvaro och självutveckling, och det senare är något som sker under träning snarare än tävling.

Hur förbereder du dig inför årets final?
– I år har jag haft fullt upp med astronomitävlande, så jag har tränat mindre matte än jag brukar. Annars brukar en bra taktik vara att lösa många gamla prov.

Ditt bästa tips till nuvarande och framtida finalister?
– Att som finalist ta chansen och läsa korrespondenskursen efteråt. Det är en kurs man som finalist blir erbjuden att läsa och den tjänar både som en riktigt gedigen träning i problemlösning och som uttagning till Internationella Matematikolympiaden. Det är nog den tuffaste och mest lärorika matematikkurs man kan få som gymnasieelev. Man får en oerhört djup förståelse för grundläggande geometri, algebra, talteori och kombinatorik som man aldrig får i skolan. Man får lära sig en massa nya saker, både sådana som kommer på universitetet och som inte gör det. Deltar man i finalen en gång till efter kursen inser man hur mycket kursen faktiskt hjälper.

När insåg du att du tyckte om matematik?
– Jag har alltid älskat matte och varit medveten om det. Jag älskade att lära mig räkna. Miraklet ligger i att jag aldrig slutade tycka om det. Det har jag att tacka mamma, Kunskapsskolan och mattetävlingsverksamheten för. Alla dessa har försett mig med utmaningar och visat mig hur mycket matematik det finns kvar att lära och upptäcka.

Kan du tänka dig en karriär inom ämnet?
– Jajamensan! Det är planen. Jag har alltid haft en mer eller mindre undertryckt önskan om att bli matematiker, och tävlingsverksamheten har försett mig med förebilder som visar att det kanske trots allt går att bli en, utan att bli fattig, arbetslös eller schizofren, som är den bilden av en matematikers framtid som jag fått på andra håll.

Tack Lisa och lycka till i finalen!