Kevin Haagensen Strömberg: “Att delta i matte-SM är underbart”

Kevin Haagensen Strömberg – så heter vinnaren i årets upplaga av Skolornas Matematiktävling. Här berättar han om förberedelserna inför tävlingen, varför fler unga borde intressera sig för matematik och vad han ser som mest minnesvärt från tävlingshelgen.

Skolornas matematiktävling, matte-SM, är en tävling i matematisk problemlösning för gymnasieelever som arrangeras av Svenska matematikersamfundet med stöd från Brummer & Partners. 26 deltagare hade kvalificerat sig till finalen, som ägde rum den 20 november. Under fem timmar samlades deltagarna för att lösa sex matematiska problem utan vare sig miniräknare eller formelsamlingar. 

Vinnare blev Kevin Haagensen Strömberg som läser tredje året på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Hans upplevelse från helgen är odelat positiv.
– Att delta i matte-SM är underbart och jag önskar att fler kunde komma till liknande tillställningar. 


Vad är det viktigaste att tänka på inför finalen enligt dig och hur förbereder man sig?


– Vill man samla poäng är det nog att inte fastna på ett visst problem eller en viss idé. Jag höll på i en timme med den tredje frågan utan att komma någon vart men efter att jag jobbat lite på de andra uppgifterna så löste jag den på fem minuter. Det är ofta svårt att gissa rätt strategi direkt och då måste man kunna släppa sina tankar lite.


Finns det något särskilt minnesvärt från helgen du kan dela med dig av?

Under middagen försökte jag och en till deltagare argumentera för att han skulle ha fler poäng på en lösning som var skriven lite otydligt. Vi fick en hel ring med folk runt oss som ville lyssna in medan vi pekade på pappret och försökte förklara lösningen. Vi lyckades inte men det var roligt att diskutera lösningen med rättaren och diskutera om lösningen faktiskt stod på pappret eller inte.

Varför borde fler unga intressera sig för matematik?

– Matematik är vackert. Ta till exempel delbarhetsregeln för tre. För mig är det makalöst att man kan ta hur långa tal som helst och på några sekunder säga om de är delbara med 3 eller inte bara genom att summera siffrorna. Vi kan ta 1748556 som exempel. Siffersumman blir 1+7+4+8+5+5+6=36 som är delbart med 3 så vårt gigantiska tal är det också. Nämligen är 1748556/3=582852. Mycket vackert skulle jag säga. Det är tråkigt att den estetiska njutningen av matte inte fostras i skolan och att man inte lär barn att utveckla sin förmåga att få en känsla ifrån matematik. De ska bara tryckas in en massa vilket är mycket tragiskt enligt mig. Det är motsatsen till den mattekultur som finns på tävlingar, klubbar och olika läger.


Finalen i Skolornas matematiktävling är ett första steg i uttagningen till Sveriges OS-lag inför Internationella matematikolympiaden 2022 som hålls i Oslo. Det återstår att se om Kevin, som var med i laget även 2020 och 2021, går hela vägen även den här gången.

Previous
Previous

Beneluxolympiaden 2022

Next
Next

Och segern gick till …