Sveriges OS-lag på väg till Thailand

Igår reste Sveriges representanter i Internationella matematikolympiaden till Danmark för träningsläger för att sedan åka vidare till Chiang Mai i Thailand, där årets tävling hålls. Nu är det dags att tävla i problemlösning. Under resans gång kommer vi få följa ungdomarna genom blogginlägg här och på Facebook.

Innan resan pratade vi med en av ungdomarna som ska tävla – Tianfang Zhang, som precis tagit studenten från Kungsholmens Gymnasium i Stockholm och som tävlat i olympiaden två gånger förut.

Tianfang bild

Hur känns det?
– Det känns bra, det ska bli väldigt spännande. Det här blir tredje gången jag åker på OS. Den första gången gick bra, då hade jag inte så höga förväntningar. Men andra gången underpresterade jag tyvärr, trots att jag hade förberett mig ganska mycket. I år hoppas jag kunna göra bra ifrån mig – målet är att ta medalj!

Är du laddad?
– Det är jag absolut – detta är ju höjdpunkten på året! Det har varit fantastiskt kul de tidigare åren eftersom det inte bara är en tävling, utan också en resa där man får se nya miljöer. Dessutom får man träffa de personer som är bäst i världen på matematik. Allt sköts väldigt professionellt också, så jag ser verkligen fram emot att åka.

Hur förbereder du dig?
– Jag tränar framför allt på gamla uppgifter, läser igenom andras lösningar och tittar runt på nätet. En bra övning är att träna under tidspress, det hjälper när man sen sitter där och ska lösa uppgifterna.