5 snabba till David Engström, vinnare av SMT 2019

David Engström, från åk 2 i Kullagymnasiet, Höganäs, tog hem vinsten i Skolornas matematiktävling 2019. Och som han gjorde det, med 41 poäng av 42 möjliga. David var dessutom den ende som lyckades lösa tävlingens svåraste uppgift. Som segrare tilldelas David även Brummer & Partners specialpris, som är en studieresa till antingen Rouse Ball-föreläsningen på Trinity College, Cambridge, eller CERN. Vi fick möjlighet att ställa 5 snabba frågor till David vid finalen i Stockholm.

David, du är vinnare av Skolornas matematiktävling 2019, hur känns det? 

Det känns väldigt kul, jag förväntade mig verkligen inte att jag skulle vinna. Nu är nästa mål den internationella matematikolympiaden nästa sommar.

Hur brukar du planera uppgifterna när du tävlar? 

Jag brukar läsa igenom alla uppgifter först från början, för att få en idé om vad de olika uppgifterna handlar om och hur jag ska tänka. Efter det sitter jag och tänker tills jag få en idé om hur jag kan börja lösa en av uppgifterna och sen försöka lista ut hur jag ska lösa hela uppgiften. Sen brukar jag hoppa lite emellan de olika uppgifterna.

Vad har varit det svåraste i år? 

Geometri brukar vara svårast tycker jag. Men det är såklart likadant som med andra områden, man försöker göra uppgifter och träna för att bli bättre.

Som vinnare i SMT har man möjlighet att bli uttagen till att representera Sverige vid Internationella matematikolympiaden (IMO), hur är förväntningarna?

Jag hoppas att det ska gå bra. Jag var med förra året och då gick det väldigt bra, så jag försöker att inte ha för höga förväntningar nu. Men jag ska fortsätta träna och hoppas att det kommer gå bra.

Hur förbereder du dig inför IMO?

Under våren väntar en korrespondenskurs för alla som varit med i SMT-finalen, där svårare och svårare problem skickas ut som man ska lösa och skicka in, som används för att avgöra uttagningen till laget. Sen finns det andra tävlingar som man kan vara med i också.