Årets värdiga vinnare om framgången i matte-SM

Vinnaren i Skolornas matematiktävling 2020 heter Ferdinand Rönngren! Han genomförde sin femte och sista final – som minst sagt slutade på topp.

Ett tidigt intresse för siffror, en stöttande familj och hård träning har tagit Ferdinand Rönngren från Skellefteå långt i matematikens värld. Redan innan han började på Baldergymnasiet var mattekurserna avbockade och sedan han gick i åttonde klass har han varit finalist i Skolornas matematiktävling varje år. Vi ringde upp honom för att få höra mer om framgångssagan – som egentligen bara har börjat.

Stort grattis till vinsten! Vi inleder med den klassiska frågan: hur känns det?

– Det känns jättekul, jag hade hoppats på att vinna i år. Det var min femte final i Skolornas matematiktävling och det har gått bättre för varje år så det var på tiden med en vinst. Jag är glad att det gick så bra och att mina poäng räckte till.

Varför tror du att du plockade hem så många poäng?

– Det har nog att göra med att jag deltagit flera gånger tidigare och förstås ligger det även mycket träning bakom, jag har räknat massor sedan jag var liten. 

Hur kom det sig att du började tävla i matematik?

– Det började med att jag var deltagare på ett mattekollo i sjunde klass och fick höra att det fanns en tävling för högstadieelever. Jag tänkte att det skulle vara kul att testa på och frågade min lärare. Mina förväntningar var inte så höga, jag blev förvånad över att det gick så bra som det gjorde och insåg min potential för tävlingsmatte där och då.

Hur förbereder du dig inför en tävling?

– Jag brukar öva genom att lösa problem från tidigare prov, det ger en bra bild över vilken typ av problem som kan dyka upp. Precis innan själva tävlingen ser jag till att sova bra för att vara utvilad – det är tufft att räkna under fem timmar om man är trött. 

Vad är det roligaste med matematik enligt dig?

– För mig handlar det roliga med matte om själva logiken, att hitta samband. Det är coolt att man kan komma fram till så många slutsatser genom att analysera hur saker och ting bygger på varandra, hur allt hänger ihop. 

Vad vill du säga till de elever som är nyfikna på att delta i Skolornas matematiktävling?

– Uppgifterna är inte jämförbara med matten i skolan, det är mycket roligare problem om du frågar mig och de andra deltagarna. Många har en bild av att matte innebär att man måste lära sig olika formler utantill men det är inte det viktiga här. Det handlar mer om logiskt tänkande och kreativitet. Om du tycker att det verkar spännande så skulle jag rekommendera att du går till din mattelärare och säger att du vill delta under kvalet – för att känna på och avgöra om tävlingsmatte är något för dig. 

Finalen i Skolornas matematiktävling är ett första steg inför uttagningen till Internationella matematikolympiaden, hur skulle du beskriva dina förväntningar inför OS nästa år?

– I och med att jag vann finalen nu känns det sannolikt att jag kommer med i OS-laget. Jag tog mig dit förra gången och var nära en silvermedalj. Nu har jag förhoppningar om att plocka hem guld!