David Mörtberg laddar för final i Skolornas matematiktävling

Finalen i Skolornas matematiktävling närmar sig med stormsteg! Vi fick glädjen att ta tempen på finalisten David Mörtberg som fick bäst resultat i kvalomgången.

David Mörtberg läser andra året på Rosendalsgymnasiet i Uppsala. Han har tävlat i matte sedan han gick på högstadiet och deltar i Skolornas matematiktävling för tredje gången. 

Hej David! Stort grattis till det fantastiska resultatet i kvalomgången! Varför gick det så bra tror du?

– Jag tror att det till viss del beror på att jag varit med två gånger tidigare, vilket gjort att jag inte känt mig lika stressad och nervös den här gången. Och inte minst så passade årets problem mig.

Berätta om ditt intresse för matematik, när började det?

– Intresset för matte har funnits med mig hur länge som helst. Redan på dagis tyckte jag om att räkna. På mellanstadiet, när jag gick i femman, började jag i Matteklubben och det var då jag introducerades för tävlingsmatte. Under träffarna fick jag utmanas i avancerad problemlösning som var annorlunda mot undervisningen i skolan.

Hur skulle du beskriva din upplevelse som deltagare i Skolornas matematiktävling?

– Det brukar vara roliga uppgifter och aktiviteter, även om upplägget varit lite annorlunda i år på grund av corona. Det är kul att få diskutera problem och lösningar tillsammans med de andra deltagarna.

Vad har du tagit med dig från tävlandet?

– Att det är kul! Tävlingarna har fått mig att vilja fortsätta med annorlunda matematik. Och så har jag lärt mig mycket genom att se lösningarna i efterhand.

Hur förbereder du dig inför finalen?

– Jag brukar träna på problem från tidigare finaler, främst genom att läsa lösningarna. Det kan ta lång tid att lösa problemen själv men genom att titta på lösningarna får jag upp ögonen för nya uträkningar. Inför årets tävling tipsade en äldre kompis mig om att inte gräva ner mig alltför mycket och fastna i tidigare uppgifter, något jag tagit till mig.

Hur brukar du lägga upp själva tävlingsdagen?

– Jag äter en ordentlig frukost när jag vaknar och sedan försöker jag att tänka så lite som möjligt innan det börjar för att lugna mig själv och inte bli för nervös. Under själva tävlingen läser jag noga igenom alla uppgifter flera gånger. Sedan löser jag de enklaste uppgifterna först, det känns skönt att kunna lägga undan några. Jag brukar också hoppa mellan de olika problemen.

Har du några ord du vill säga till elever som funderar på att börja tävla i matte?

– Problemen i tävlingsmatte är roliga att lösa! Var beredd på att det är en annan sorts problem än de du löser i skolan, men var inte rädd för att testa.

Vad drömmer du om att göra efter gymnasiet? 

– Jag vill jobba med någonting där jag får applicera matten på verkligheten. Just nu lutar det åt att jag kommer läsa vidare till civilingenjör.

Den 21/11 genomförs finalen i Skolornas matematiktävling på distans på grund av rådande restriktioner. Vi önskar David och de andra finalisterna stort lycka till!