Deltagare om tävlingen

Lördag den 24 november gick finalen i Skolornas Matematiktävling 2018 av stapeln i Uppsala, och gymnasister från hela landet var med och fick sätta tänderna i ett antal komplexa matematiska problem.

Många visade på fantastiska förmågor och i slutändan kunde en segrare koras – med alla rätt! Vinnaren i tävlingen går även vidare i uttagningen för att få representera Sverige vid den Internationella Matematikolympiaden (IMO) i Storbritannien i sommar.

Skolornas Matematiktävling 2018

 


Hugo Eberhard – Lars-Erik Larssongymnasiet, Lund

För andra året i rad var det Hugo Eberhard från Lars-Erik Larsson gymnasiet i Lund som kammade hem segern i Skolornas Matematiktävling. Hugo är en erfaren tävlande som deltog i sin första matematiktävling redan i sjätte klass. I helgens tävling lyckades Hugo få full poäng och har nu möjlighet att få representera Sverige i Internationella Matematikolympiaden (IMO) i Storbritannien nästa sommar.

Hur känns det?

– Det känns väldigt bra.

Det är andra året i rad du vinner Skolornas Matematiktävling. Känns det bättre att vinna andra gången?

– Det har varit roligt båda gångerna. Den här gången lyckades jag få full poäng också, så det är extra roligt.

Hur förstod du att det var matte som var ditt ämne?

– Jag har alltid tyckt att matte har varit roligt i skolan, men det är egentligen Skolornas Matematiktävling som har gjort att jag fått intresset på riktigt. I sjätte klass var jag med i min första mattetävling, och där stötte jag på problem som jag inte kunde lösa, trots att jag egentligen kunde allt man behövde för att lösa det. Det var något nytt för mig, som jag tyckte var spännande och utmanande. Sen dess har jag helt enkelt fortsatt.

Varför tror du att just du vinner av alla deltagarna idag?

– Svårt att säga. Jag har varit med i ganska många år nu och de andra deltagarna har inte lika lång erfarenhet som jag. Det här är mitt sista år på gymnasiet, och jag har hunnit vara med och tävla i väldigt många år. Annars vet jag inte riktigt, det gick bara väldigt bra i år.

Framtiden, var ser du dig?

– En oerhört svår fråga. Jag vet att jag vill jobba med något som har med matematik att göra. Men mer specifik än så vågar jag inte riktigt vara. Jag hoppas läsa matte på universitetet efter att jag slutar gymnasiet nu till våren.

Nu kommer du representera Sverige i matte-OS, hur känns det?

– Det är inte riktigt klart ännu. Det är fler steg i uttagningen innan dess. Men jag hoppas att jag ska klara de stegen också. Sen ska det bli väldigt spännande med tävlingen som är nästa sommar. Så det känns bra.

Är dina chanser att komma till matte-OS stora?

– Jag tror dom är ganska bra. Det har börjat bra i alla fall.


Markus Swift – ProCivitas Privata Gymnasium, Malmö

Markus Swift från ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö har tävlat två gånger tidigare, men i år var första gången som han tog sig hela vägen till finalen av Skolornas Matematiktävling.

– Det är tredje gången jag tävlar, men första gången jag kommer till final.

Hur svårt var det i dag?

– Det var definitivt lite svårare än jag hade trott, men det är också final och det ska ju vara svårt.

Vad är det bästa med tävlingen?

– Det bästa med tävlingen är att använda teori man har sett innan på helt nya problem, och lösa problemen efter det. Det är en väldigt rolig känsla.

Hur kommer det sig att du tävlar i matematik?

– Jag tycker att matte är det roligaste att tävla i, eftersom uppgifterna kan lösas på väldigt många olika sätt. Det är såklart så i andra ämnen också, men jag tycker det är mest i matte. Det öppnar upp för mer kreativa lösningsförslag.

Hur kom du på att det är just matte som är din grej?

– Det är väldigt kreativt och öppet. Det finns även väldigt fina lösningar, som är korta. Ja, matte kan bli väldigt vackert.

Vad gör du när du inte löser problem?

– Jag gör det som de flesta gör. Jag pratar med vänner, gör läxorna i andra ämnen. Men det är matteläxorna som är roligast.

Vad ska du bli när du blir stor?

– Det har jag ingen aning om, men jag vill gärna använda matte på något sätt.

Vad är det bästa med hela tävlingsdagen?

– Att få vara i den här miljön och prata med alla de andra deltagarna, men också med matematiker från hela Sverige. Det är väldigt intressant. Det skapas en stor gemenskap genom tävlingen.

Vad är tjusningen med matematik?

– Man kan något som väldigt många kan. Men så tar man den här informationen och använder den på ett nytt sätt, för att lösa ett nytt problem. Man kommer fram till något helt nytt som kanske inte gjorts innan.


Lycka Drakengren – Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg

Lycka Drakengren från Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg har tävlat i matematik förut, bland annat i en matematiktävling i Ryssland. I helgen var första gången hon deltog i SMT.

Hur svår var dagens tävling?

– Problemen i sig var inte jättesvåra. Det svåra var snarare att hålla reda på tiden, hur mycket tid du ska lägga på olika uppgifter, till exempel. Samtidigt ska man försöka komma på vilka frågor som är svåra, vilka som är enklare, så man kan prioritera vilka man ska lösa först.

Vad var det bästa med dagens tävling?

– Det bästa med dagens tävling var att träffa alla andra matteintresserade. Men problemen var såklart en bonus också.

Vad var det svåraste med dagens tävling?

– Att komma på vilka uppgifter som var värda att satsa på och vilka man skulle lägga mindre tid på för att få så många poäng som möjligt.

Hur kändes det när du skrev provet?

– I början gick det väldigt bra. De två första problemen var enkla, så de gick väldigt snabbt att skriva. Men efter de problemen började man fundera kring vilka problem man skulle fokusera på, vilket gjorde att man hoppade lite mellan uppgifterna. Men det var väldigt roligt att lösa problemen och jag är som sagt nöjd med mitt resultat och tävlingen i allmänhet.

Hur kommer det sig att du just tävlar i matte?

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av matte och var bra på matte redan i lågstadiet. Så det har ju fått en inverkan på att jag har fortsatt att studera många mattekurser och att jag ständigt upptäcker nya saker.

Vad är tjusningen med just matematik?

– Det finns väldigt många problem som har väldigt fina lösningar. Speciellt i geometri.

Vad gör du när du inte pluggar matte?

– Jag har en del fritidsaktiviteter, som schack och fiol. Sen vindsurfar jag och orienterar också.

Vad vill du bli när du blir stor?

– Jag vill bli matematiker och forska i matte.


Rickard Mårtensson – Malmö Borgarskola, Malmö

Rickard Mårtensson från Malmö Borgarskola i Malmö har tävlat i matematik förut och tycker att det är särskilt kul med möjligheten att träffa likasinnade som delar hans intresse.

Hur svår var dagens tävling?

– Den var lite svårare än kvaltävlingarna. Sen jämfört med förra årets så vet jag inte om den var så jättemycket svårare. Meningen med de här uppgifterna är inte att de ska vara lätta. Grejen är väl att det ska vara det svåraste som gymnasieelever klarar av, och det lyckades de med. 

Du har tävlat i matte flera gånger tidigare?

– Jag har varit med och tävlat i andra tävlingar också. Så ja, det är inte första gången för mig.

Vad är det bästa med de här tävlingarna?

– Vissa människor är vinnarskallar helt enkelt och tycker att det är jättekul att tävla, och jag är en av dem. Jag tror alla kan känna att det är kul att tävla i sin grej, och matte är min grej helt enkelt!

Vad tycker du är det svåraste med de här tävlingarna?

– Om man ska tävla i att springa då är det liksom ”spring snabbt”, i alla fall ur mitt perspektiv. Men här är det ju väldigt mycket saker att tänka på i förväg. Det är nog mest det, det finns så många saker som man måste lära sig och bli bra på innan man lyckas helt.

Varför tävlar just du i matematik?

– Jag har ju lätt för mig och framförallt så tycker jag att matematik är jätteroligt. Verkligen. Det kanske inte alla håller med om. Det är ju inte det att det är kul att sitta hemma och räkna ensam flera timmar i sträck. Som vi har bevisat här så kan det vara en social grej också. Och det är jätteroligt!

Vad är tjusningen med just matematik?

–  Det är så vackert i vissa fall. Vissa lösningar till exempel, allt bara går ihop jättefint och det känns jättebra när man får ihop. Det finns så mycket saker man kan beskriva med matte, om man nu kommer in lite på ett filosofiskt plan. Egentligen kan nästan allt som finns beskrivas på ett eller annat sätt med matematik. Och det i sig tycker jag är jättefint. Sen så kan man räkna matte för matematikens skulle också. Men jag är rädd för att det blir för nördigt om jag fortsätter på det spåret här, haha!

Vad gör du när du inte pluggar eller tävlar i matte?

– Jag har ett socialt liv, jag umgås med kompisar. Jag är politiskt aktiv bland annat. Jag är en vanlig person med en hobby skulle man kunna säga.

Vad vill du bli när du blir stor?

– Det kommer ju ha med matematik att göra. Teknisk matematik är väl så långt jag har kommit. Sen så vet man ju inte, det är möjligt att man ändrar sig. Att jobba länge med någonting som man tycker är väldigt kul och bli riktigt bra på det och sen tjäna pengar på det – det vore jättetrevligt. Och eftersom man både kan tjäna pengar och tycka att matte är kul så är det förträffligt!

Så kanske åt entreprenörhållet, eller finanshållet eller professorhållet?

– Jag skulle nog luta mig mot professorhållet. Finanshållet är säkert jättekul och man kan säkert tjäna jättemycket pengar på det. Och jag tycker som sagt att det här är något av det roligaste man kan göra.

Vad är det bästa med just den här dagen?

– Även om jag känner en hel del av dessa människor sen tidigare så är det jättetrevligt att träffa så många nya ansikten, det är jättetrevligt att umgås med massa människor. Och sen när man suttit ner i fem timmar och sen får ställa sig upp, det är en ganska trevlig känsla. Även om det var jättekul att göra provet också.


David Engström – Kullagymnasiet, Höganäs

David Engström från Kullagymnasiet i Höganäs har tävlat i Matte-SM en gång tidigare, men i år för första gången han gick hela vägen till final. David har länge tyckt om matte och tyckte att problemet med funktionalekvationen var särskilt intressant vid helgens tävling.

Hur kändes tävlingen idag? Var det svårt?

– Det var svårare än jag hade förväntat mig av att ha kollat på tidigare år. Men det var väldigt roliga uppgifter.

Och det är din första final?

– Jag var med och tävlade förra året i kvalet, men var några poäng ifrån att komma med till finalen.

Har matte alltid varit ditt favoritämne?

– Sen förskolan när jag började räkna. Då räknade jag iväg i matteböckerna och sen fortsatte jag läsa tävlingsmatte.

Vad tycker du är det bästa med matematik?

– Att allting går att lösa. Att man alltid kan få ett tydligt svar.

Vad tänker du att du ska göra i framtiden?

– I framtiden hoppas jag kunna jobba inom matematik eller något relaterat ämne, fysik eller datavetenskap.

Berätta lite mer om tävlingen, vad var det roligaste och mest utmanande idag?

– Det roligaste problemet var tvåan som var en funktionalekvation, det är en ekvation med funktioner som du ska lyckas lista ut. Och den fanns det en väldigt fin lösning på som jag lyckades hitta väldigt snabbt, vilket var kul.

Vad är det roligaste med tävlingen?

– Det roligaste är att få träffa alla andra människor som också har kommit till finalen och att få chansen att prata matte bland folk som gillar samma saker. Det viktigaste är att ta sig till finalen, och sen så spelar själva finalen egentligen inte lika stor roll.


Ellinor Jönson – Norra Real, Stockholm

Ellinor Jönson från Norra Real i Stockholm har deltagit i Skolornas Matematiktävling två gånger tidigare och i år gick hon hela vägen till finalen.

Hur svårt var det idag?

– Alltså jag löste de uppgifterna som jag kunde i min svårighetsgrad, men jag löste inte alla. Hugo löste alla, du får fråga honom!

Hur kommer det sig att du tävlar i matematik?

– För att matte är kul, det är det bästa ämnet! Att tävla är ett bra sätt att komma i kontakt med roliga uppgifter.

Har du alltid gillat matte eller är det någonting som har kommit på senare år?

– Man kan börja älska matte i vilken ålder som helst! Men jag började gilla matten i sexan.

Vad är tjusningen med matte tycker du?

– Det är ren logik, oftast, om man inte gör fel. Man kan ställa en hypotes och sen kan man härleda genom att använda kända satser eller kända relationer eller likheter. Att härleda en sanning eller en motsägelse kan man inte riktigt göra i andra ämnen.

Var ser du dig själv i framtiden?

– Jag vill bli matematiker, jag hoppas att det blir så också.

Professor eller bygga AI, eller jobba på ett finansbolag? Eller har du inte kommit så långt ännu i tanken?

– Jag vill forska och men som professor kanske man måste rätta tentor och jag vet inte hur roligt jag skulle tycka att det var, men forska verkar roligt!

Vad är det roligaste med den här helgen?

– Det är roliga problem, man kommer oförberedd och tidspressen är ett annat tävlingselement som är kul. Men sen får man ju träffa likasinnade personer också.