Hugo Eberhard om matematikintresset och förberedelserna inför IMO

 

Inför den Internationella matematikolympiaden (IMO) 2019 samlade Skolornas matematiktävling (SMT) den svenska truppen för träningsläger, som arrangerades i samarbete med Brummer & Partners. Hugo Eberhard, vinnare av SMT 2018, var självklart på plats vid träningslägret och intervjuades.

Hur känns det att vara med och kvala till den svenska OS-truppen?

Det känns bra, det är jättekul. Jag var med i SMT första gången när jag gick i åttan – det är nu nästan fem år sen. Sen i nian gick jag vidare till IMO.

Då har du haft matteintresse länge – vad är det bästa med matte för dig?

Det är nog flera saker tror jag. Roligast med de här tävlingarna är att stöta på problem som först inte verkar gå att lösa. Man får jobba med dem länge, vrida och vända på det för att försöka förstå problemet, och till slut kanske man kommer till en insikt som gör att man kommer en bit på vägen -eller hela vägen.

När insåg du att du hade en fallenhet för matematiken?

Jag började tävla när jag gick i sexan, då jag deltog i Högstadiets matematiktävling som är motsvarande SMT fast för högstadieelvever. Tyckte det var väldigt roligt och det gick bra också. Det var då det började och efter det har jag ägnat mig åt det en del på fritiden.

Hur ägnar du dig åt matte på fritiden?

Jag kollar på problem från gamla tävlingar. Sen har jag genom tävlingarna träffat massa andra personer som också tycker det här är skoj. Jag håller kontakt med många av dem och vi löser ofta problem tillsammans.

Vad skulle du vilja göra med din fallenhet för matte i framtiden?

Just nu tycker jag att det roligaste är själva matten, men utöver det sysslar jag också en del med fysik och programmering. Men det är ändå matten som är min grej. Jag vill gärna läsa matematik på universitetet, så får vi se om det blir något annat sen.

Varför tycker du man ska delta i matte-SM om man är bra på matte?

Det är en väldigt rolig utmaning. Man får problem som man inte på förhand vet hur man ska lösa trots att man har alla verktyg som krävs, och då måste man själv upptäcka hur man ska lösa dem. Det är spännande och utmanande – och när man väl hittar en lösning är det väldigt tillfredställande!

Krävs det särskilda förkunskaper i matte för att vara med i matte-SM?

Tanken är att man aldrig ska behöva mer för att lösa problemen i SMT än vad man lär sig på gymnasiet. Och även om man går i ettan och inte har hunnit läsa alla kurser så finns det alltid några problem som man kan lösa.

Hur förbereder du dig för matte-SM?

Jag tittar på gamla problem och sedan några år tillbaka så går jag till en mattestuga på universitetet en gång i veckan. Den är för gymnasieelever som är intresserade av matematik, och det är fokus på problemlösning — ofta med utgångspunkt i tävlingsproblem.

Du kollar på gamla problem, du går till en mattestuga – är det något tredje du gör?

Jag läser en del men inte så systematiskt utan mest vad som faller mig in — det som jag tycker är spännande för tillfället. Sen har jag deltagit i flera matteläger som anordnats av föreningar som t.ex. Ung Vetenskapssport.

Hur går kvalet till – är det ungefär som en tenta?

Ja – man har fem timmar på sig och får sex uppgifter som ska vara ungefär svårighetsordnade. Men vilka uppgifter som är svåra beror förstås på vad man har lätt för och svårt för. Därför är det bra att prova på alla problem, särskilt eftersom det delas ut delpoäng om man börjat lösa ett problem och kommit en bit på vägen.

Jag kan också tillägga att man inte ska ge upp för snabbt om man försöker på ett problem, det är meningen att det ska vara svårt och ta lång tid att lösa. Men det är också helt okej att inte sitta hela skrivtiden om man känner att man inte orkar mer eller inte kommer klara mer. Det ska vara kul och gå bra att bara prova på.

Hur är finalen, hur skiljer den sig från kvalet?

Det är egentligen precis samma upplägg, skillnaden är att det är svårare problem.

De som är duktiga i SMT-finalen går vidare och kvalar för Matte-OS och det är därför ni har ett träningsläger nu där ni ska kvala?

Precis, efter finalen följer en ganska lång uttagning. De 20-25 finalisterna får vara med i en korrespondenskurs under vilken man får hemuppgifter ungefär var tredje vecka som man skriver lösningar till och skickar in. Efter det följer Nordiska matematiktävlingen och till sist avslutas allting med det här lägret. Sex personer tas ut som får åka till Matte-OS.

Hur är det att tävla mot internationella elever, från andra länder?

Det är jätteroligt. När det inte är tävling så brukar vi hitta på saker med de andra deltagarna som att spela sällskapsspel. Det brukar bli väldigt trevlig stämning!