Imponerande resultat för Sverige i Matte-OS

Med erfarenhet som deltagare i IMO 2016-2019 har Hugo Eberhard varit ett bra stöd för det svenska laget. Han har haft träningar online med dem under sommaren och fanns på plats under IMO. Nu när resultatet räknats ihop vill vi såklart höra mer om Sveriges fantastiska insats.

Hej Hugo! I år genomfördes IMO virtuellt för första gången i historien på grund av pandemin, hur gick det? 

Det gick väldigt bra, nästan förvånansvärt bra tycker jag. Det var mycket nytt som skulle på plats innan tävlingen och många åtgärder vidtogs för att undvika fusk. Till exempel så var alla skrivsalar videoövervakade av ett femtiotal provvakter som satt i St Petersburg. De som ställde i ordning allt i Lund där svenska laget skrev hade mycket att stå i helgen innan och många regler att förhålla sig till, men när tävlingen väl gick av stapeln funkade allt som det skulle.

Hur var stämningen på plats?

Den var bra! Lite spänd och nervös stämning är det såklart alltid inför en tävling, men vi hann också med att spela sällskapsspel under kvällarna. Vi hade såklart föredragit att kunna vara på plats i St Petersburg men försökte ändå efterlikna ett vanligt IMO så gott vi kunde.

Sverige kammade hem ett silver, fyra brons och ett hedersomnämnande! Vad var framgångsfaktorn som gjorde att det att gick så bra, tror du? 

Det är många faktorer som bidrar såklart. Fyra av lagmedlemmarna var med förra året, och alla har sysslat med matte och varit med i tävlingar under flera års tid. Så det ligger mycket träning och sex stycken målinriktade och talangfulla ungdomar bakom det fina resultatet. 

Du själv har varit deltagare fyra år och vann guld senast! Hur skulle du beskriva din tidigare upplevelse av IMO? 

Det har varit fyra helt fantastiska upplevelser. Jag har uppskattat själva tävlingen och problemen men dessutom att jag fått lära känna massor av trevliga matematikintresserade personer från andra delar av Sverige och hela världen. Många har jag fortfarande kontakt med. Tyvärr fick inte årets deltagare samma chans och det känns tråkigt. Men jag hoppas att de ändå ska komma ihåg årets IMO som något positivt och ta med sig upplevelsen och den starka gemenskap som hör ihop med tävlingen, såväl inom Sverige som på en mer internationell nivå.

Har du några ord du vill säga till matematikintresserade elever som är nyfikna på att börja tävla?

Gör det! Det är väldigt roligt och man har inget att förlora. Var beredd på att problemen i mattetävlingar är utmanande och troligtvis svårare än vad du tidigare stött på i skolan. Om man inte löser ett visst problem så betyder det inte att man inte har något att göra i mattetävlingar. Tvärtom, så är det en bra sak! För då har man något framför sig som inte är uppenbart och där det finns ett mönster att upptäcka. Och varje gång man förstår hur något hänger samman och löser en svår uppgift så är det en fantastisk känsla. Ett svårt problem som man inte kan lösa är inte ett misslyckande, det är en möjlighet att upptäcka och lära sig något nytt. Mattetävlingar är ett ypperligt sätt att upptäcka sådana problem, och att bli bättre på matte och problemlösning. Jag skulle rekommendera alla att ge det en chans!

 

Här kan du ta del av årets resultat – vi gratulerar samtliga medaljörer och deltagare!