23 juni: Neo Dahlfors om förberedelserna inför Internationella matematikolympiaden

Neo.jpg

Nu står det klart vilka som kommer att representera Sverige i Internationella matematikolympiaden 2021. En av lagmedlemmarna är Neo Dahlfors från Norra Reals gymnasium i Stockholm. Här berättar han om sin upplevelse av tävlingsmatte och hur han förbereder sig inför sitt första deltagande i matte-OS. 

Den 19 juli går årets upplaga av Internationella matematikolympiaden, IMO, av stapeln. Det svenska laget består av sex deltagare som valts ut baserat på finalresultat från Skolornas matematiktävling, vårens korrespondenskurs, de preliminära resultaten från nordiska matematiktävlingen och ett uttagningsprov. En som presterade starkt under uttagningsprovet var Neo Dahlfors. 

Stort grattis Neo! Hur känns det att ha blivit uttagen till IMO för första gången?

– Det är många känslor i kroppen, jag är nervös men framför allt glad!

Vad var det som gjorde att du lyckades knipa en plats tror du?

– Jag har lagt ner mycket tid på att öva inför de olika deltävlingarna, alla gamla uppgifter på hemsidan har jag löst två gånger om. Dessutom har det varit en stor fördel att jag deltagit i Skolornas matematiktävling en gång tidigare. Då var jag nära en finalplats men nådde inte riktigt hela vägen fram.

Hur fick du upp ögonen för tävlingsmatte?

– När jag gick i nian fick jag höra om Skolornas matematiktävling och besökte hemsidan där jag testade ett gammalt kvalprov. Där och då lyckades jag inte lösa en enda uppgift och blev väldigt sur! Men sedan kom vinnarskallen in och jag bestämde mig för att träna. Det var inte så lätt till en början men efter ett tag upplevde jag att problemen var roliga att lösa, det spelade inte så stor roll om jag vann några tävlingar eller inte. Väl på gymnasiet hamnade jag i en klass med elever som hade tävlat tidigare och så deltog jag i Skolornas matematiktävling för första gången förra året.

Hur skulle du beskriva din upplevelse av Skolornas matematiktävling?

– Jag tycker att i princip alla delmoment har varit väldigt roliga. Självklart är det synd att mycket skett på distans och att jag inte kunnat träffa de andra deltagarna, men arrangörerna har lyckats lösa upplägget på ett givande sätt trots pandemin.

Vad har du lärt dig av tävlandet?

– Framför allt att det lönar sig med tålamod. I början var det lätt hänt att jag gav upp om jag inte hade kommit någon vart efter trettio minuter. Men om du tar dig tid att tänka igenom problem ordentligt och inte ger upp på förhand så kommer du mycket längre. Det är något som gäller generellt i vardagen.

Hur förbereder du dig inför Internationella matematikolympiaden?

– Jag kommer att öva på de moment jag varit sämst på hittills, läsa böcker om talteori och träna på tidigare uppgifter från IMO.

Vilka förväntningar har du på Internationella matematikolympiaden?

– Det är en svår tävling, därför har jag inte så höga förväntningar på resultatet men jag hoppas kunna lösa ett eller två av de enklare problemen. Utifrån vad andra personer som deltagit i IMO klarat sin första gång så känns det som en realistisk målsättning. Annars ser jag såklart fram emot att få träffa mina lagkamrater och umgås med dem!


Previous
Previous

24 juli: IMO 2021 har avslutats

Next
Next

28 maj: Lagtävlingen 20/21 är avgjord