I fokus – Olle Rehnquist om hur Skolornas matematiktävling hjälpte honom att hitta sin passion

Välkommen till I fokus – en artikelserie presenterad av Skolornas matematiktävling som finansieras av Brummer & Partner. I denna serie lyfter vi fram tidigare deltagare från den årliga tävlingen, som arrangerats sedan 1961.

I det här avsnittet riktar vi strålkastarljuset mot Olle Rehnquist, en 18-årig gymnasieelev från Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Olle delar med sig av sin inspirerande resa och om hur han hittade sin passion för matematik genom tävlingen.

Olle Rehnquist, 18 år, är en av vinnarna i Skolornas matematiktävling 2023

Tävlingen har fått stor betydelse på flera sätt. Å ena sidan har den gett mig möjlighet att fördjupa mig i rolig och utmanande matematik. Å andra sidan har det varit fantastiskt att träffa andra deltagare och uppleva spänningen under finalen.

Olle Rehnquist kände från början inte till Skolornas matematiktävling, men introducerades för den när han började på gymnasiet genom elever som tidigare hade deltagit.

–I början visste jag inte ens att en sådan tävling existerade. Men när jag började på skolan hade några elever deltagit tidigare, så jag testade och tyckte att det var väldigt roligt.

Matematik har potentialen att besvara och lösa några av vår tids största frågor och utmaningar. Trots detta saknar många högstadie- och gymnasieelever idag intresse för ämnet. Olle tror att detta beror på okunskap om vad matematik faktiskt innebär, något som tävlingen kan hjälpa till att råda bot på.

–Tävlingen kan, precis som den gjorde för mig, väcka intresse och passion. Jag upplever att många missar att upptäcka sin potential på grund av ett ointresse som bottnar i okunskap om vad matematik egentligen handlar om.

Skolornas matematiktävling tar ett bredare grepp om matte, med ett större fokus på problemlösning jämfört med traditionell skolmatematik.

–Det är ganska annorlunda jämfört med skolmatematiken. Skolmatematiken handlar ofta om rutinmässiga beräkningar, medan tävlingsmatematiken fokuserar mer på kreativitet och problemlösning. Skillnaden är att när det kommer till standardproblem vet du hur du ska angripa dem, medan tävlingsproblem är helt nya. Det är en fantastisk känsla när du lyckas lösa dem.

År 2023 deltog Olle i tävlingen för tredje gången. Under det första året nådde han kvalet, det efterföljande året kom han till finalen, och under det sista året tog han sig hela vägen till förstaplatsen. Tidigare under året representerade han Sverige vid den Internationella matematikolympiaden i Japan. Nu väntar en uttagningsprocess för IMO 2024 i Bath, Storbritannien.

–I årets tävling delade jag på förstaplatsen, vilket innebär en resa till Cambridge, sen väntar förstås också uttagningsprocessen till IMO med 600 deltagare från 100 olika länder och ännu svårare problem.

Det råder en förutfattad mening om att matematik är något magiskt som enbart bygger på fallenhet och talang. Detta är felaktigt. För att nå framgång inom matematik krävs uthållighet, kreativitet, hårt arbete och mycket träning. Olle berättar att känslan av att vinna tävlingen var en bekräftelse på att det hårda arbetet hade lönat sig.

–Det var otroligt roligt att vinna. Det var ett kvitto på att all träning och tid jag hade lagt ner verkligen hade gett resultat, och att jag hade fortsatt att utvecklas. Det är en väldigt givande känsla.

För Olle Rehnquist har Skolornas matematiktävling varit en plattform för att utforska sitt intresse för matematik. Trots att han bara är 19 år gammal har han redan tydliga framtidsdrömmar.

–Tävlingsmatematik kan ses som en väldigt komprimerad forskning. Genom den har jag haft möjlighet att fördjupa mig i mitt intresse och få bekräftelse på att det är något jag vill ägna mig åt i framtiden. Jag tycker att matematiken är väldigt vacker och vill verkligen fortsätta forska i matematik.

När Olle ombeds dela några råd till dagens och morgondagens gymnasieelever framför han ett klart och tydligt budskap:

–Om man vill testa sig själv och kanske till och med satsa på att komma till final, så är ett tips att göra mycket gamla problem/uppgifter som finns tillgängliga på Skolornas matematiktävlings webbplats. Du kan också ta del av tävlingar från andra länder och välja de som matchar liknande svårighetsgrad.

Föregående
Föregående

Nordiska 2024

Nästa
Nästa

Lagtävlingen är avgjord